Hallo allemaal!

Heb jij ook zo een heimwee naar kamp? Blik dan terug met de kampfoto’s via deze link: https://photos.app.goo.gl/hHS7hg2sAJMtbATj6

Kan je maar niet genoeg krijgen van de kampsfeer en herbeleef je het graag nog een keer?
Lees dan het kampverslag hieronder, volledig geschreven door Paolo!


Maandag 29 Juli, Dag 1

‘s Ochtends nog de laatste spullen inpakken voor kamp. Ik keek er alvast naar uit. We moesten tegen de middag op het treinstation zijn om te vertrekken naar de kampplaats. Ik kwam aan en vrijwel onmiddellijk zat de kampsfeer erin. Na even wachten op de trein vertrokken we richting Veurne. In de trein hebben we allemaal kunnen bijpraten en hebben we ook armbandjes gemaakt. We hebben 1 keer moeten overstappen voor we aankwamen aan het laatste station waar we werden opgepikt door leiding en oud-leiding. Ik zat in de eerste auto dus ik was vrij snel aan het kamphuis. Eens daar konden we alle spullen in de kamers leggen. Terwijl we aan het wachten waren op de andere leden hebben ik en Ruben samen muziek gespeeld aangezien ik mijn gitaar meehad en hij zijn bas. Toen iedereen er was moesten we de telefoons afgeven en de tafel dekken. Die avond aten we PJ’s overheerlijke spaghetti. De eerste afwas was al onmiddellijk voor mijn afwasgroep dus na het eten moest ik al de eerste afwas doen. Na de afwas was het tijd om iedereen iets beter te leren kennen met kennismaking spelletjes. Zo wisten we direct wie iedereen was. Na de kennismaking was het tijd om te leren hoe we moesten poetsen zodat de kuisploeg wist wat ze deden. Misschien was het nog eens nodig 😉 Na deze voordracht hebben we ons eerste middernachtmaaltijd van het kamp gehad. De chocomelk daarbij was natuurlijk heel lekker. Het was gelukkig helder de eerste nacht dus we hebben waargenomen. De eerste nacht heb ik al veel kunnen zien door mijn telescoop. Na het waarnemen gingen we slapen.

Dinsdag 30 juli, Dag 2

We werden om 11 uur wakker gemaakt door de leiding. ‘s nachts waren er een paar planken van de bedden naar beneden gevallen maar ik heb toch goed kunnen slapen. Toen we naar beneden gingen waren de leden die waren gekozen voor de ochtend afwas al begonnen met het afwassen van ons servies van de middernachtmaaltijd. Toen ze klaar waren moesten we gaan ontbijten. Hierna hebben we een heel interessante voordracht gehad over meteorieten. Frederik had een schets op het bord gezet en we moesten berekenen waar een meteoriet ging inslaan. Dit gebeurde tijdens de pauzes. Na de voordracht gingen we naar het kasteel van Beauvoorde om het rapspel van Tiemen te spelen waarbij we sterrenstof moesten verzamelen voor de east- of west- side. Om sterrenstof aan te kopen moesten we naar verdelers gaan met Descartes geld. Sommige verdelers lieten ons ook opdrachten doen. We konden ook sterrenstof verkopen om meer geld te krijgen. Na dit spel was het tijd voor het avondeten en daaropvolgend de avondafwas. Hierna werd ook bekendgemaakt wie er een clash of scientists kaart had gemaakt. Ik had Oppenheimer gemaakt en er waren nog zoveel andere leuke kaarten gemaakt. Die avond speelden we een cluedospel dat Karolien had voorbereid waarbij we iets actiever moesten zijn dan bij een gewoon spel cluedo. Na dit spel was het Woutst zijn beurt om een voordracht te geven. Deze ging over hoe we kunnen waarnemen en ook over de waarneem challenge. Met de waarneem challenge waren er prijzen te winnen met als hoofdprijs een telescoop. De winnaar werd aan het einde van het kamp bekendgemaakt. Na de voordracht was het weeral tijd voor de middernachtmaaltijd. Deze avond was het jammer genoeg niet helder dus hebben we een sluipspel gespeeld van Jolien. De opdracht van het spel was om zoveel mogelijk vlaggetjes op de maan te zetten als team. Om dit te doen moest je naar de maan sluipen. Daarna slapen.

Woensdag 31 juli, Dag 3

Toen we wakker werden moesten we onze rugzak inpakken want we gingen een stadsspel doen. Toen we hadden ingepakt en naar beneden gingen hebben we ontbeten en de ochtendafwas gedaan. Na de ochtend afwas zijn we met auto’s naar de kust gebracht om het stadsspel te spelen. We moesten helpen Samson te vinden door opdrachten te voltooien doorheen de stad. Nadat we alle opdrachten hadden voltooid zijn we samen de golven gaan trotseren in de zee. Simpel gezegd: we zijn gaan zwemmen. Na het zwemmen zijn we opgehaald met de auto’s en hebben we ons gedoucht. Het was alweer tijd om te eten en de afwas te doen. Na de afwas hadden we een voordracht van Majlen over de Proba 3 missie en van daan over flat earthers debunken. Hierna volgde het middernachtmaal. Om af te sluiten hebben we spelletjes in het veld gespeeld. Dan was het tijd om te slapen.

Donderdag 1 augustus, Dag 4

De ochtend was weeral aangebroken. Tijd om op te staan en de ochtend ochtendafwas te doen. We hadden weeral lekker ontbeten waarna we de ochtendafwas hebben gedaan. De eerste activiteit van de dag was een voordracht van Noa over Descartes. Hierbij zijn we veel te weten gekomen over de welbekende filosoof en wiskundige. Na de voordracht hebben we waterraketjes gemaakt. Ik heb fronkel de golfbal in mijn waterraket gestoken. Deze werden pas later gelanceerd. Na het maken van de raketjes hadden we wat tijd over dat we vrij konden invullen. Na het vrij moment was het tijd voor het avondeten en de avondafwas. Tijdens het vrij moment na het eten hebben ik, Kaat, Daan en Ruben gitaar gespeeld. Na het vrij moment was er veel chaos want Frederik zijn berekeningen van de meteoriet hebben voorspeld dat die op de kampplaats ging neerkomen. Om dit de voorkomen moesten we een schild bouwen. Om de spullen te verzamelen moesten we opdrachten doen zoals een spel waar we alleen mochten reageren op de naam Henk. Als we op onze eigen naam reageerden moesten we 1 keer pompen. We moesten ook een toneelstukje doen met een rookmachine waarbij we hadden gekozen voor de leiders die weggingen van vorig jaar. Toen de meteoriet ging inslaan was ons schild klaar. We waren allemaal naar binnen gegaan om onder tafels te schuilen. Het schild  heeft ervoor gezorgd dat de meteoriet weg was gekaatst. Hierna was het tijd om ons middernachtmaal te eten. We hebben onze dag afgesloten met waarnemen.

Vrijdag 2 augustus, Dag 5

We werden wakker gemaakt en moesten inpakken. Het was tijd om de meteoriet te zoeken. We hebben gegeten en afgewassen. Daarna zijn we met auto’s naar het startpunt van onze dagtocht gebracht. Toen iedereen daar was zijn we vertrokken. Dit was weeral een geweldige dagtocht waarbij we door enorme duinen zijn gegaan. We zijn aan de kust geweest en zelfs tot in Frankrijk. We zijn de kust afgewandeld tot we aan een appartementsblok kwamen waar PJ en Marieke op ons waren aan het wachten met het avondeten. Die avond op het menu: koude pasta! Het was superlekker en zeker nodig na al veel gewandeld te hebben. Na het avondeten gingen we weer op pad. Het was niet ver meer wandelen of we kwamen op de meteoriet uit. Deze lag in een groot gat in de grond tussen heuveltjes in. De meteoriet was radioactief en kon alleen opgepakt worden met fluohesjes. Dus dat heb ik gedaan. Ik heb de meteoriet ingewikkeld in fluohesjes en heb hem zo opgepakt. Daarna zijn we terug op pad gegaan naar het ophaalpunt. Tussen waar dat we waren en het ophaalpunt hebben we afgewisseld om de meteoriet te dragen. Aan het ophaalpunt werden we terug naar het kamphuis gebracht met auto’s. Alleen degene die op dropping mee mochten/ wilden zijn niet teruggegaan (ik mocht nog niet mee aangezien dat het pas vanaf 15 mag). Toen we aankwamen aan het kamphuis hebben we ons kunnen douchen. Na het douchen hebben we ons middernachtmaal gegeten. We hebben de dag afgesloten met bordspelletjes zoals weerwolven. (bij de dropping hebben we nog een extra verkeersbord erbij gekregen)

Zaterdag 3 augustus, Dag 6

Het was tijd om op te staan. Na een vermoeiende dagtocht hebben we een halfuur langer kunnen slapen zodat we toch goed uitgerust waren. Maar vandaag was mijn spel wat een vervolg was op het vierkantenspel. Voor dit spel gingen de cirkels een staatsgreep doen. Karolien (de enige in het team ‘cirkel’ in het originele spel) ging leden cirkel maken in het begin van de dag. Toen de cirkels waren gemarkeerd met een cirkel op hun voorhoofd gingen we naar beneden om te eten. Na het eten en de afwas was er een voordracht van Miquel. Jammer genoeg heb ik het grootste deel van de voordracht niet kunnen meevolgen omdat ik mijn spel samen met Frederik aan het voorbereiden was. Na de voordracht was het dan ook tijd om mijn spel te spelen. Hiervoor gingen we naar het kasteelpark. Het spel was een soort van capture the flag tussen de vierkanten en cirkels. Ik en Frederik waren samen eerder naar het park gegaan om componenten voor het spel te verstoppen bv. Stukken van een kanon. Om deze componenten te vinden moesten de spelers opdrachten voltooien waardoor ze coördinaten kregen. Met de stukken van het kanon kunnen ze het kanon in elkaar steken om het andere kamp te verwoesten.(de heel simpele korte uitleg er zijn nog andere stukken in het spel) Eens dat de leden aankwamen begon het spel. Dit ging niet altijd even gemakkelijk maar ik heb het meeste kunnen oplossen. Ik vond het alvast heel fijn voor mijn eerste spel. Na mijn spel zijn we gaan eten en hebben we de avondafwas gedaan. Na het eten waren er mol mensen binnengevallen die wakker waren geworden door de meteoriet en daar niet zo blij mee waren. Na het spel hebben we een voordracht gehad van Gijs over een AI bouwen en van Frederik over een hele hoop interessante onderwerpen. Hierna hebben we middernachtmaal gegeten. Na het middernachtmaal hebben we het eerste deel van het nachtspel gedaan. Hierbij hebben we meer info verzameld over de mol mensen door naar hun kamp te sluipen en naar hun gesprekken te luisteren. We hebben ook hun belangrijkste wapen die nacht meegenomen. Daarna terug ons bedje in.

Zondag 4 augustus, Dag 7

Deze ochtend mochten we een uurtje langer slapen na ons spionnenwerk bij de mol mensen. Na het ontbijt hadden we een voordracht/workshop van Hans over het onderzoeken van manen. Hierbij kregen we foto’s te zien die we zelf moesten ontleden. Op deze manier leerden we denken als onderzoekers. Na de voordracht van Hans hadden we vuil spel. Een spel waarbij we zo vuil mogelijk moesten worden met verf, bloem, eieren, scheerschuim en zoveel meer. We hebben trefbal gespeeld met verf, we hebben Russian roulette met eieren gespeeld, we hebben geschilderd zonder penselen en nog veel andere fijne spellen. Na het vuil spel moesten we ons natuurlijk wel gaan douchen. Ik ben er toen achter gekomen dat rauwe eieren heel moeilijk uit haar te wassen zijn. Na het douchen hebben we ons avondeten gegeten en de afwas gedaan. Deze avond was het mijn beurt om een voordracht te geven. Deze ging over de raketten van spaceX. Na mijn voordracht gaf ook Lars zijn voordracht over de oerknal, meer bepaald wat er mogelijk voor de oerknal gebeurde. Na de voordrachten was het al tijd voor het middernachtmaal. Na het eten zijn we het 2de deel van het nachtspel gaan doen waarbij we de mol mensen voor eens en voor altijd gingen uitschakelen. Dit moesten we doen met het zwaard van Descartes. Het zwaard van Descartes is een zwaard gemaakt van de meteoriet waarvoor de mol mensen een zwakte hebben. Om de koning van de mol mensen te bereiken moesten we eerst kleinere kampen uitschakelen door opdrachten te voltooien en bommen uit te schakelen. Eens we de mol koning hadden bereikt heeft Frederik hem met het zwaard uitgeschakeld. Hierna zijn we terug naar het kamphuis gegaan om te slapen.

Maandag 5 augustus, Dag 8

Deze dag zijn we om 1 uur ‘s middags opgestaan aangezien het heel laat was de dag ervoor. Eens beneden deden we de afwas en hebben we ontbeten. Na de ochtend afwas hebben we raketjes gelanceerd. Dit ging niet altijd even geweldig maar we hebben er zeker veel plezier uitgehaald. Mijn raket waar Fronkel in zat is tegen een boom gevlogen, een andere raket was bijna tegen een geit aangevlogen en er was ook 1 het maïsveld ingevlogen. Tijdens het lanceren werden er ook hoogte berekeningen gemaakt. We hadden 2 soorten raketten: eierdragers en hoogteraketten. De eierdragers hadden de opdracht om een ei levend te houden tijdens de vlucht en de hoogteraketten gingen elk voor een zo hoog mogelijke vlucht. Mijn raket was een eierdrager en het ei had het overleefd. Na de raketjes te lanceren was het tijd voor het avondeten en de avondafwas. Tijdens de pauze kregen we tijd om ons voor te bereiden op vrij podium. Na het avond eten hebben we een watercantus gehouden. Hierbij hebben we veel gezongen en water gedronken natuurlijk. Op het einde van de cantus is het traditie om evenveel bekers water leeg te drinken als hoeveel kampen je al gedaan hebt. Voor mij was dat nu 5. Na de cantus was ik mijn stem helemaal kwijt van het vele zingen. We hebben de dag kunnen afsluiten met waarnemen.

Dinsdag 6 augustus, Dag 9

Deze ochtend waren we om 11 uur opgestaan voor onze laatste volledige dag. Na het ontbijt en de afwas hebben we groepsfoto’s gemaakt. De volgende activiteit was een voordracht van Woutst over speciale relativiteit. Na de voordracht kregen we 2 uurtjes de tijd om vrij podium voor te bereiden. Mijn act was samen met Ruben en Woutst een blues versie van het Descartes lied op te dragen die Ruben en ik hadden geschreven. Woutst deed hiervoor de vocals, ik speelde gitaar en Ruben speelde bas. Ik was ook gevraagd om samen met Eden en Helena Smells Like Teen Spirit te spelen waarbij zij zongen ik gitaar speelde en Ruben bas. Na onze voorbereidingen was het dan ook tijd voor vrij podium. Ruben en Ik gingen als eerste op waarbij we terwijl we het podium opgingen de openingsriff van For Your Love speelde. Woutst kwam dan aan de achterkant van het podium op en we begonnen aan ons nummer. Daarna speelde we dan Smells Like Teen Spirit. Die avond hebben we nog veel andere fijne voorstellingen gezien zoals Dries die een gedicht voorbracht, de leidings challenge, ken je leden, Eden en Ennio gaven dit jaar ook een interessante voordracht over geiten en nog zo veel meer. Ook de leiding heeft een act gedaan waarbij ze een poppenkast deden van alle gebeurtenissen van dit kamp. Ook de winnaars van de raketjes werden nu bekendgemaakt, degenen die hun opdracht hebben kunnen voltooien (ik heb ook gewonnen) hiervoor kregen we super toffe ESA goodies. Op het einde van het vrij podium was het de halve finale van clash of scientists (ik zat ook hierin). Na een superspannende wedstrijd heb ik uiteindelijk gewonnen. De finale vindt plaats op kampreünie het laatste weekend van de vakantie. De winnaars van de waarneem challenge werden nu ook bekendgemaakt. De eerste prijs, namelijk een telescoop, heeft Dries uiteindelijk gewonnen. Na het vrij podium hebben we ook avond gegeten. Aangezien het de laatste dag was, hebben we barbecue gegeten. Dit was weeral super lekker! Na het eten en de avondafwas hadden we ons kampvuur. De sfeer was super gezellig maar dit jaar gingen er 2 leiders weg. Frederik en Koen hebben ons moeten mededelen dat ze gingen stoppen. Dit vonden wij natuurlijk allemaal heel jammer (note to reader: het werd ook wel heel emotioneel). Na deze mededeling en de vele groepsknuffels hebben we kunnen genieten van marshmallows en frisdrank. We kregen ook onze badge van dit kamp, dat weeral heel mooi ontworpen was. We zijn na een lange dag gaan slapen. Niet zonder eerst de kamer wat te verbouwen zodat de leiders voor een kleine verrassing gingen staan ’s ochtends (niet heel succesvol).

Woensdag 7 augustus, Dag 10

Deze ochtend moesten we inpakken en poetsen. We hebben snel een boterham gegeten en zijn dan gaan poetsen. Na het poetsen hebben we nog een paar spelletjes gespeeld zoals black stories. Het was tijd om te vertrekken na een lang, super fijn kamp. Ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat we er echt van hebben genoten. We zijn vertrokken richting de bus en zijn met de bus naar het treinstation gegaan. Van daaruit hebben we 2 treinen moeten nemen om terug in Genk te geraken. Eens aangekomen op het station werden we opgehaald, maar niet zonder afscheid te nemen natuurlijk. Ik ben nog snel mijn telescoop en gitaar in kattevennen gaan halen waar ik nog een paar andere leden heb gezien. Noa had me er ook op gewezen dat mijn trui nog naar het kampvuur rook :). Daarna naar huis. Dat was het dan voor kamp 2024.

Ik zou graag de leiding willen bedanken om weeral zo een geweldig kamp te organiseren.              

Ook hartelijk bedankt aan PJ om weeral voor ons te koken. Blijf dat vooral nog lang doen 😉


Met veel dank aan Paolo Nardozza voor het schrijven van dit prachtig kampverslag!


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.