Iedereen kent het verhaal van hoe Amerika op 20 juli 1969 de eerste mens op de maan zette, het is nog steeds het meest gekende verhaal uit de ruimtevaart. De meeste mensen kunnen het citaat van Neil Armstrong “It’s one small step for man, but a giant leap for mankind” perfect nazeggen. Wat de meeste mensen niet weten is dat, terwijl ze voor hun televisiescherm zaten te kijken hoe Neil Armstrong de ladder af stapte, ze in een klein dorpje in Australië meer reden hadden om te vieren.


Radio telescoop van Parkes Observatory, Australië

 

Het dorpje Parkes, in het Oosten van Australië, had voor het reserve communicatie programma van de NASA een radiotelescoop gebouwd. Deze telescoop (ter plaatse the dish genoemd) zou gebruikt worden enkel en alleen in noodgevallen maar aangezien het de enige radiotelescoop was in het Zuidelijk halfrond, groot genoeg voor videobeelden te ontvangen, werd de telescoop gebombardeerd tot de hoofdontvanger voor het Zuidelijk halfrond. Zo moest de communicatie halftijds via Goldstone (Californië) gaan en halftijds via Parkes, en zo bleek dat wanneer Neil Armstrong de eerste voet op de maan zou zetten de maan in het bereik van Parkes zou staan. Parkes kreeg dus de uiterst belangrijke taak om de wereld te voorzien van live videobeelden van de eerste mens op de maan.

De radiotelescoop was gebouwd in het midden van een schapenweide en was daar geplaatst vanwege het stabiele klimaat van Parkes. In het station zelf werkten 3 Australiërs en voor de NASA missies werden er een aantal NASA mensen gestuurd om hulp te bieden en een oogje in het zeil te houden. Op de dag van de maanlanding besliste Armstrong om de maanwandeling te vervroegen en kon NASA de Goldstone telescoop gebruiken voor de beelden. Dit was natuurlijk een domper op de feestvreugde voor de inwoners van Parkes maar de NASA vroeg Parkes toch hun telescoop naar de maan te richten aangezien de maan op het randje tussen Goldstone en Parkes stond.

Parkes richtte hun telescoop op de maan (ongeveer in een hoek van 60°) tegen winden van 110 km/u. Dit was een enorm risico omdat winden vanaf 60 km/u al serieuze schade hadden kunnen veroorzaken. Parkes kreeg de beelden binnen en er was een enorm kwaliteitsverschil tussen de beelden van Goldstone en die van Parkes. NASA koos daarom voor de Parkes telescoop voor de live beelden van de maanlanding. Zo heeft de eerste mens op de maan ook een Australisch randje.

De Parkes telescoop wordt nog steeds gebruikt bij NASA missies, zo had het een belangrijke rol bij de landing van Curiosity en zorgt nog steeds voor de communicatie tussen het ISS en de NASA.


avatar

Seppe Degelin Willekens

Penningmeester

Categorieën: Selena

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.