Al enkele decennia kan de mens communiceren via talrijke middelen. Data wordt dagelijks met duizenden gigabytes verzonden en ontvangen. Dit was nooit mogelijk geweest zonder de uitvinding van één man, namelijk Thomas Edison. Ja, inderdaad die man van de gloeilamp maar hij wist ook als één van de eerste een draadloos elektrisch signaal te versturen. Dit deed hij aan de hand van de eerste antenne. En nu 134 jaar later sturen we massaal elektrische signalen over de hele wereld en verder. Descartes heeft sinds enkele maanden ook zijn eigen antenne waarmee we verschillende weersatellieten kunnen “beluisteren”. Dankzij Koen kunnen we nu onze eigen weerfoto’s maken en interpreteren.
Aan de hand van een video van The Thought emporium (de link staat onderaan dit artikel) hebben we een dipool antenne gemaakt. Een dipool antenne is simpelweg een ontvanger waar de uiteinden tegengestelde polen hebben. Eentje is dus positief en de andere negatief. Dit was niet zo moeilijk, dus zeker een tip voor moest je zelf ooit eens een antenne willen maken! Wanneer we buiten de signalen ontvangen van de verschillende weersatellieten kan je de data opslaan en verwerken tot prachtige weerfoto’s zoals hieronder.
Onze weerfoto’s komen meestal van de NOAA’s. De NOAA satellieten zijn een reeks van 20 weersatellieten die de Amerikanen gelanceerd hebben sinds 1970. De laatste van deze reeks is gelanceerd in 2017. Er staat zelfs een nieuwe NOAA gepland voor 2022 en dat wordt hoog tijd want er zijn nog maar drie NOAA’s “in leven”. NOAA zendt enkel een analoog signaal uit naar de aarde. Analoog betekend dat het signaal qua amplitude en tijd continu blijft. Dit zorgt ervoor dat je bijna exact het originele beeld krijgt dat de satelliet opneemt. De NOAA satellieten vliegen meerdere keren per dag over ons hoofd omdat ze een polaire baan volgen. Ze vliegen op een hoogte van ongeveer 800 kilometer boven het aardoppervlak van pool tot pool.
Een ander type satelliet dat we kunnen ontvangen met onze antenne is de METEOR reeks. Deze Russische satellieten zijn nieuwer en geven betere kwaliteit van beeld door naar de aarde. Daardoor kunnen we veel mooiere beelden van de aarde en het weer maken. Jammer genoeg is het wel veel moeilijker om kwalitatief goede foto’s te maken, kijk maar naar onze eerste poging… In het rechter bovenhoekje herken je de Waddeneilanden en een deel van Nederland.
Samen met de Cosmodrome zijn we van plan een permanente antenne te maken waardoor we elke dag meerdere weerfoto’s zouden kunnen ontvangen en die automatisch kunnen laten uploaden naar onze nieuwe site, gemaakt door Koen, waar je al onze weerfoto’s kunt bekijken. Moesten jullie nog vragen hebben of zijn jullie heel enthousiast om een eigen antenne te maken, aarzel dan niet en stuur Koen of Miquel een berichtje.
Je kan al de observaties die Koen en Miquel gemaakt hebben bekijken op sputnik.jvs-descartes.org.
Link video deel 1: https://www.youtube.com/watch?v=cjClTnZ4Xh4&feature=youtu.be
Link video deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=L3ftfGag7D8&feature=youtu.be
0 reacties