ChatGPT, een artificiële intelligentie (AI) chatbot die sinds december gratis toegankelijk is, heeft de wereld verrast. ChatGPT is een chatbot van het bedrijf OpenAI en kan heel goede stukken tekst schrijven over wat je dan ook maar wenst. Het kan advies geven, instructies geven, gedichten schrijven, helpen met computer code schrijven en zo verder en zo voort. We besloten daarom om ChatGPT uit te testen en een volledig Selena artikel te laten schrijven over zichzelf, inclusief de titel en afbeeldingen. Alleen schuingedrukte tekst is niet door ChatGPT gegenereerd. Op het einde volgt nog een persoonlijke kijk op de zaken.

ChatGPT en AI-chatbots zijn revolutionaire technologieën die ons in staat stellen om op een nieuwe manier te communiceren en te leren. In dit artikel gaan we dieper in op hoe deze technologieën de wetenschap van de astronomie kunnen verrijken en ons nieuwe inzichten kunnen geven in het universum. We zullen ook bespreken hoe chatbots ons kunnen helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden data en wetenschap toegankelijker kunnen maken voor het publiek.

Illustratie gegenereerd met een instructie die ChatGPT verzon voor DALL-E, een andere AI van OpenAI die beelden genereert. Instructie: “Astronomer using a chatbot to analyze data”.

Astronomie is een groot onderzoeksveld dat ons helpt om het universum te begrijpen. Van de planeten en sterren tot de donkere materie en de uitdijing van het universum, er is zoveel te ontdekken en te begrijpen. Helaas is het analyseren van de hoeveelheid data die de astronomie genereert een enorme uitdaging. Dit is waar chatbots komen kijken.

Chatbots kunnen ons helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden data, zoals de beelden die door telescopen worden gevangen. Door middel van kunstmatige intelligentie kunnen chatbots patronen en anomalieën identificeren die voor menselijke ogen onzichtbaar zouden zijn. Dit kan leiden tot nieuwe ontdekkingen en een dieper begrip van het universum. Bijvoorbeeld, de Large Synoptic Survey Telescope (LSST) zal elke nacht meer dan 30 terabytes aan data genereren. Dit is een enorme hoeveelheid informatie die onmogelijk voor één enkele persoon te analyseren is. Chatbots kunnen onderzoekers helpen om snel interessante data te identificeren en nieuwe ontdekkingen te doen.

Een andere illustratie gebaseerd op een instructie die ChatGPT verzon voor DALL-E. Instructie: “An illustration of a chatbot interacting with a person asking questions about the universe”.

Chatbots kunnen ook worden gebruikt om het publiek te helpen leren over astronomie. Bijvoorbeeld, een chatbot zou vragen kunnen beantwoorden over de nachtelijke hemel of informatie kunnen geven over aankomende astronomische evenementen. Dit kan wetenschap toegankelijker en boeiender maken voor mensen van alle leeftijden. Door een interactieve en persoonlijke manier van leren te bieden, kunnen chatbots helpen bij het overbruggen van de kloof tussen wetenschappers en het publiek en wetenschappelijke geletterdheid bevorderen.

Echter, hoewel chatbots ongelooflijk nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet perfect zijn. Ze kunnen fouten maken of niet begrijpen wat iemand zegt. Bovendien zijn chatbots alleen zo goed als de data waarop ze getraind zijn. Als de data gebrekkig is, zal de chatbot dat ook zijn. Daarom is het belangrijk om de beperkingen van deze technologieën te kennen en ze met voorzichtigheid te gebruiken.

In conclusie, chatbots zijn revolutionaire technologieën die ons in staat stellen om op een nieuwe manier te communiceren en te leren. In de astronomie, kunnen ze ons helpen bij het analyseren van grote hoeveelheden data en nieuwe ontdekkingen te doen. Bovendien kunnen ze ons helpen bij het toegankelijker maken van wetenschap voor het publiek. Hoewel chatbots niet perfect zijn, kunnen ze met de juiste benadering een onmisbaar hulpmiddel worden voor astronomen en wetenschapscommunicatoren.

Als je onder de indruk bent van wat AI tegenwoordig allemaal kan, dan ben je niet alleen. Ik ben ook verrast. Maar, zoals de ChatGPT hier zelf zegt, het werkt (nog) niet zonder fouten. In dit artikel staan niet echt fouten, maar ik denk dat ruwe data van de LSST nooit met een chatbot zal onderzocht worden. Sterrenkundigen gebruiken namelijk al jaren artificiële intelligentie die specifiek gemaakt is om door zulke bergen data heen te spitten. Deze zijn geen chatbots en werken met hoge efficiëntie en nauwkeurigheid. Wel gaat artificiële intelligentie volgens de huidige plannen aan het stuur staan van de LSST en beslissen wanneer de LSST waar observeert gegeven de weersvoorspellingen.

Ik denk dat op korte termijn chatbots de grootste impact zullen hebben op het publiceren van resultaten, het interpreteren van data, het schrijven van computercode om data te analyseren en het vergaren van kennis uit bestaande literatuur. Het is belangrijk dat we beslissen wat telt als plagiaat (doen alsof andermans ideeën van jezelf zijn) en wat telt als inspiratie. Ook vind ik het belangrijk dat zulk gereedschap voor iedereen toegankelijk is.

Op lange termijn vraag ik me af of artificiële intelligentie mijn job zal overnemen als sterrenkundige. Ik denk dat we daar nog lang niet zijn, maar ik gok dat 2035 het jaar wordt dat artificiële intelligentie over het algemeen gemiddeld slimmer wordt dan een mens. Ook beter dan een sterrenkundige? Hopelijk niet! Blijf nieuwsgierig en bekijk vooral wat je zelf kunt leren uit ChatGPT. Maak er geen misbruik van (bijvoorbeeld op school ;-)) want zo kwets je op lange termijn enkel jezelf.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.