De maan, het enige hemellichaam naast onze aarde waar de mens ooit voet op heeft gezet. Het is onze enige natuurlijke satelliet, het dichtstbijzijnde hemellichaam. Verantwoordelijk voor eb en vloed, romantische momenten en talloze foto’s. Samengevat, de maan is het best gekende hemellichaam en heeft een onmisbare rol in het leven op aarde. 

Toch is de maan veel interessanter dan veel mensen denken. In dit artikel zal ik u een korte uiteenzetting geven over hoe, waarmee en vooral waarom maanwaarnemingen enorm interessant en belangrijk zijn. 

Om te beginnen zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn voordat je begint met maanwaarnemingen. Zo moet je weten waar de maan zal staan, wanneer die daar zal staan en welk gedeelte van de maan zichtbaar is. Deze dingen kan je makkelijk online vinden (de ene site is hier wat uitgebreider over dan de andere). Daarnaast is het ook interessant om te gaan zoeken naar samenstanden, samenstanden zijn momenten waarop 2 objecten relatief dicht bij elkaar aan de hemel te zien zijn. Zo is het vaak het geval dat er een planeet in de buurt van de maan staat (zo stond de maan op 27 juli 2018, tijdens de maansverduistering, in samenstand met Mars). 

Foto van de maansverduistering op 27 juli 2018 – foto: Wout Goesaert

Verder kan je maanwaarnemingen doen met verschillende instrumenten. Ten eerste is er het blote oog. Hiermee kan je verschillende dingenen vaststellen, zoals de maanfase en de tijd dat de maan aan de hemel staat. Als je verder wilt gaan dan dit kan je met een verrekijker of telescoop waarnemingen gaan doen. Hierbij kan je al bepaalde kraters en gebieden gaan onderzoeken. 

Tot slot is het leuk als je de maanwaarnemingen vastlegt op papier. Dit kan door zelf een fiche te maken met datum, naam, uur, en een tekening van de maan. Zo kun je zien of welke cycli de maan heeft (hoe snel draait de maan een rondje rond zijn eigen as, hoelang duurt het voordat de maan een volledig rondje rond de aarde heeft gedraaid etc). 

We doen maanwaarnemingen om verschillende redenen. Zo kan je door het maanoppervlak in kaart te brengen snel zien als er iets veranderd. Voor astronomen is de maan ook van groot belang omdat er een theorie bestaat die zegt dat de maan ontstaan is uit een botsing tussen de jonge aarde en een kleinere proto-planeet (een hoop gesteente bij elkaar wat later een planeet zou vormen). Door de maan te onderzoeken kunnen we veel te weten komen over onze jonge aarde en ons zonnestelsel. 

Categorieën: Selena

1 reactie

Katia Malecki · 1 december 2019 op 04:14

Dank je voor de uitleg, absoluut interessant voor een leek als mij!

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.